Maak jij ook online een goede eerste indruk?

21.12.2021 | Fotografie

“Dorien, waarom zou ik als kleine zelfstandige foto’s van mezelf moeten laten nemen?”

Om te beginnen: niets moet πŸ˜…πŸ™Š, maar ik raad het je wel aan. Want als er één ding is wat ik het afgelopen jaar als ondernemer heb geleerd is dat mensen pas bij je komen aankloppen of bij je kopen als ze het gevoel hebben dat je betrouwbaar bent. En ok, mond-op-mond-reclame werkt voor de lokale ondernemer ook heel goed, maar een goede eerste indruk maak je alleen maar als mensen je kunnen ‘zien’.

Een goede eerste indruk maken

Eerste indrukken zijn zo bepalend… Hoe zeggen ze het ook alweer? “3 seconds to make a first impression.” En hoewel ik het vaak zo overroepen vind, klopt het wel.

In het dagelijkse leven zet je waarschijnlijk alles op alles om een goede eerste indruk te maken bij de mensen rondom je. Wanneer je bezoek verwacht, gaat die joggingbroek uit en trek je een jeans aan. Voor je uit de auto stapt, kijk je nog snel in de spiegel of je haar wel goed zit,… Herkenbaar toch?!? Vooral die eerste gebeurt hier regelmatig πŸ™ˆπŸ˜‚.

En er is helemaal niks mis met jezelf te laten zien zoals je bent; in joggingbroek, met een net-uit-bed-look. Maar wil je als ondernemer een goede indruk maken dan geloof ik wel dat je dat beter direct goed doet. Je wil namelijk de beste versie van jezelf laten zien, off- en online. Ik zie bij heel veel ondernemers dat ze investeren in een professionele website, maar er dan wel foto’s van 10 jaar geleden of selfies opzetten. En dat is zo jammer… Want dan toon je niet de beste versie van jezelf. Dus ben jij klaar om de wereld te laten zien wie je bent en wat je in je mars hebt?

Een website zonder jezelf te tonen?


Dorien van D/vers
De eerste jaren dat ik als fotografe aan de slag ging (in bijberoep) stond op mijn website en social media geen enkele foto van mezelf. Wel foto’s van de gezinnen die ik fotografeerden, of de kinderen die voor mijn lens kwamen. Ik dacht dat mensen mij wel zouden boeken als ze mijn foto’s leuk vonden, maar na een vlotte start bleven het toch vooral bekenden (beter bekend als de 3 F’en: family, friends & fools πŸ˜‚) die een sessie bij me boekten.

Totdat Kim de GraeveΒ me er op wees dat ik geen enkele foto van mezelf had op mijn website en ik zo mensen niet kon overtuigen om met mij in zee te gaan.
You know: die eerste indruk waar ik het hierbove al over had. Die is dus zo immens belangrijk. Wanneer je als ondernemer wil opvallen tussen de massa moet je jezelf laten zien. Mensen kopen namelijk van mensen en niet van machines. Ze willen op voorhand graag weten met wie ze in zee gaan of aan wie ze (in mijn geval) die fotosessie en bijhorende mooie beelden toevertrouwen. Maar als ik mezelf niet laat zien en ze me helemaal niet kennen, dan is de stap voor die mensen vaak te groot om een fotosessie te boeken.

Dus ja, daarom zou je ook als ‘kleine zelfstandige’ personal branding foto’s van jezelf moeten laten maken?

Om jezelf te doen schitteren in je eigen onderneming, mensen te overtuigen van je kwaliteiten, en vooral: voor een goede “eerste indruk”.

Wil jij graag in 2022 werk maken van foto’s die jou in je onderneming tonen zoals je werkelijk bent?